Kan je zonder voorschrift naar de podoloog?

Kan je zonder voorschrift naar de podoloog?

Heidi legt uit of je zomaar bij een podoloog terecht kan en hoe het zit met de eventuele terugbetaling.

Bij het stellen van deze vraag moeten we eigenlijk gaan kijken in de richting van de terugbetaling. Als er vragen zijn omtrent schoengebruik, loopstijl, ganganalyse, … dan is een podoloog vrij toegangkelijk en is een voorschrift niet nodig.
Wanneer er nood is aan diabetische voetzorg dan zal voorschrift nodig zijn voor terugbetaling van enkele voetbehandelingen maar is dit ook nodig voor de podoloog om te weten in welk traject een diabetes patiënt zich bevindt.

Desondanks is iedereen welkom bij een podoloog zonder voorschrift van huisarts of specialist voor het inwinnen van advies.
Elke podoloog zal met plezier advies geven over verschillende soorten schoenen (voetbal, basketbal, tennis, loop, wandel, werk, …).
Ook kunnen we nakijken via verschillende onderzoeken van het lichaam  of functionele zolen eventueel een hulpmiddel kunnen zijn voor het verder zetten van de sportactiviteit, het starten van een belastende activiteit (bijvoorbeeld veranderen van een zittende job naar een fysiek belastende job) of het starten van een nieuwe sport.

Het is wel zo dat voor de zooltherapie geen terugbetaling is behalve van partena en de liberale mutualiteit. Voor de liberale mutualiteit is er wel een voorschrift nodig van orthopedische chirurg.

Mocht blijken dat podologische zolen niet zouden helpen dan zal de podoloog samen met jou verder kijken wat een mogelijke therapie zou kunnen zijn.

Heidi vertelt kort vanuit haar serre.