Chronische pijn, CVS, burn-out, fibromyalgie, ... zijn vaak voorkomende klachten. Patiënten voelen zich vaak aan hun lot overgelaten en aangewezen op medicatie om de dag door te komen. Er is veel onbegrip. Soms is voltijds werken niet meer mogelijk en gaat ook de algemene levenskwaliteit achteruit. Zich slecht voelen, negatieve emoties en zelfs depressies zijn geen uitzondering.


TeRUG Controle wil mensen met chronische aandoeningen een opstap aanreiken waarmee de vicieuze cirkel doorbroken kan worden om zo terug de controle over hun leven te krijgen en niet langer slaaf te zijn van de pijn, vermoeidheid en negatieve emoties.

'Laat gaan wat was,
accepteer wat is,
omarm wat komt...'

Professor Tamar Pincus

"Deze video is mijn persoonlijke interpretatie van mijn onderzoek naar acceptatie en commitment-therapie voor chronische pijn. Het duurde lang voordat ik begreep dat acceptatie niet hetzelfde was als het opgeven of verliezen van hoop, maar in plaats daarvan ben ik het gaan zien als een bewuste beslissing om volledig in contact te komen met het leven, inclusief pijn. Er is veel bewijs en wetenschap achter de aanpak, maar hier wilde ik de manier introduceren waarop ik erover nadenk. Het is heel eenvoudig... wat het niet gemakkelijk maakt!"

Wat is chronische pijn?

Per definitie is chronische pijn of een chronisch pijnsyndroom pijnklachten die langer duren dan 7 weken. Er is al heel veel gezegd en geschreven over pijn, maar het belangrijkste is dat verschillende soorten pijn soms een zeer verschillende aanpak vereisen. Terugkerende episodes van lage rugpijn zijn bijvoorbeeld geen chronische pijn.

Evaluatie van uw klachten

Een aanzienlijk deel van de chronische pijnklachten zijn snel omkeerbaar. In dat geval is individuele kinesitherapie aangewezen. Indien een individuele aanpak voor u een beter resultaat kan geven, wordt dit in onderling overleg en met uw huisarts, indien u dit wenst, besproken.

 

Aanpak van chronische klachten

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat bewegen ondanks pijn en/of vermoeidheid bevorderlijk is op vele vlakken: pijnvermindering, motivatie door groepsgebeuren, vrijgave van het gelukshormoon, trainen van hart en longen, verbetering van de conditie, beter slapen, toename van kracht, toename van de energie...

 

Nordic Walking programma

Gedurende 6 weken 1,5 uur wandelen met Nordic Walking sticks onder begeleiding van een ervaren en gespecialiseerde kinesitherapeut én psychologe. Onze Vlaamse Ardennen zijn een ideale uitvalsbasis om eenvoudige of meer pittige wandelingen te maken. Afhankelijk van het niveau van de groep worden routes uitgestippeld en kan het tempo aangepast worden.

Door gebruik te maken van Nordic Walking sticks is er een grote vermindering van schokken op knieën, heupen en de onderrug. Tegelijk wordt het bovenlichaam veel meer meegenomen in de activiteit.

Naast de fysieke inspanning, ligt er een extra klemtoon op de mentale ontspanning. Aan de hand van gerichte aandachtsoefeningen, leer je ook snel tot rust te komen.

Omdat het Nordic Walking programma toegankelijk moet zijn voor iedereen en de financiële situatie van elkeen geen belemmering mag zijn, hebben wij bewust de keuze gemaakt om geen verplicht tarief te hanteren. De vrije bijdrage mag in een enveloppe afgegeven worden maar wordt niet kenbaar gemaakt.
 

Richtbedrag €120 voor 6 wandelingen: dit dekt de begeleiding, een verzekering voor de deelnemers, huur van de wandelstokken.

Het aantal plaatsen is beperkt op basis van de huidige Corona-maatregelen, wees er dus snel bij.

Elke deelnemer wordt geacht het verkeersreglement te kennen en te respecteren tijdens de wandelingen.

 

Geplande groepen


Op zaterdag 13 februari 2021 starten de wandelingen terug. Om 10u00 starten we aan de praktijk. Schrijf je nu in!