Hoofdpijn & Migraine - een case report

Hoofdpijn & Migraine - een case report

Deze case report toont het verloop van de consulten die Inge bij TeRUG Controle doormaakte. Inge had al 9 jaar lang last van dagelijkse hoofdpijn die vaak ook overging naar migraine.

Inge is een alleenstaande vrouw die werkt al accountmanager in de IT. Hoofdpijn en migraine domineren reeds lange tijd haar leven. De dagelijks hoofdpijn, steeds aan dezelfde rechter zijde kan met momenten zo hevig zijn dat ze moeilijk kan slapen. Oververmoeidheid en prikkelbaarheid zijn hiervan een logisch gevolg.

Een gezellig diner met vrienden, een wellness uitstap, reizen, gezond koken… daar houdt Inge wel van. Helaas gooit hoofdpijn of migraine geregeld roet in het eten. Een feestje afzeggen omdat de hoofdpijn té fel is, is geen uitzondering. Ook tijdens het werken stoort de hoofdpijn en kan Inge minder efficiënt werken dan normaal.

Kortom, Inge ervaart veel frustratie door de aanhoudende hoofdpijn/migraine. Daarnaast is ze ook angstig dat ze opnieuw een hersentrombose zou krijgen. Tien jaar terug had ze zo’n trombose waar ze lang van moest herstellen. Ze liet verschillende keren haar bloed controleren bij de dokter maar die verzekerde haar dat daar geen probleem was. Zo leefde Inge gedurende 9 jaar dagelijks met hoofdpijn; een vat vol frustraties en angst.

Als bij toeval botste ze op een YouTube filmpje waar ze Lieve van TeRUG Controle hoorde uitleggen hoe hoofdpijn en/of migraine vanuit de nek kan ontstaan. Hierop maakte Inge een eerste afspraak.

Initieel consult:

‘Lieve luisterde uitgebreid naar mijn verhaal, ze verschafte me informatie en inzicht in mijn probleem. Ze gaf me een begrijpbare en aanvaardbare verklaring waarom ik hoofdpijn had die maar niet weg ging, reeds 9 jaar lang.’ Dixit Inge.

Anamnese:

100% rechtzijdige hoofdpijn. Intermitterend van karakter variërend tussen de 0 en 8 op 10 van pijn waarbij 0 = geen pijn en 10 = ondraaglijke pijn. Inge heeft nagenoeg elke dag hoofdpijn.

Wanneer de pijn heel hevig is, zakt hij ook naar de rechter schouder en het rechter schouderblad.

Het laatste 1,5jaar zijn de klachten nog toegenomen.

Soms ziet Inge wazig ziet wanneer ze hoofdpijn heeft en ze geraakt soms ook moeilijker uit haar woorden.

Paracetamol als pijnstiller heeft weinig effect.

Zelf denkt Inge dat stress een grote boosdoener is alsook haar houding aan de computer. Sinds de pandemie werkt ze vaker van thuis.

Mobiliteitsonderzoek:

Tijdens het consult wordt de zithouding van Inge aangepast. Er wordt een steun in de onderrug gestopt zodat Inge beter rechtop gaat zitten en haar hoofd mooier bovenop haar schouder komt te staan. Na enkele minuten merkt Inge op dat de hoofdpijn iets afneemt. Hierdoor weten we dat haar zithouding, zoals ze zelf al dacht, zeker meespeelt in het verhaal. Het is echter niet de  enige oorzaak maar slechts een deel van het probleem.

Bij het actieve mobiliteitsonderzoek van de nek is snel duidelijk dat Inge haar nek behoorlijk vlot naar links kan draaien maar veel moeilijker naar rechts. Ook bij het passieve nekonderzoek is duidelijk dat er een groot onevenwicht is tussen de linker en rechter zijde. Bij het segmentale mobiliteitsonderzoek van de hoogcervicale wervels is er opnieuw een groot verschil tussen de flexibiliteit links en rechts ter hoogte van de 2e en 3e nekwervel. Inge geeft aan dat draaien naar rechts veel stugger en pijnlijker is dan draaien naar links.

Er zijn geen neurologische tekenen aanwezig.

Testen van belastingsstrategieën van de nek:

Er wordt in eerste instantie gebruik gemaakt van een symmetrische techniek waarbij Inge zelf druk gaat uitoefenen in haar nek. Deze techniek wordt gedurende een tijdje vastgehouden. Na 2 herhalingen is er niet veel verandering merkbaar. Lieve voert een gelijkaardige techniek uit met een iets grotere druk. Inge kan op elk moment aangeven of het voor haar nog comfortabel is of niet.

Na deze eerste strategie merkt Inge dat haar hoofdpijn lijkt toe te nemen en dat haar nek nog stijver aanvoelt bij het draaien naar rechts.

Er wordt overgegaan tot een alternatieve techniek. Gezien de reactie op de eerste techniek, kan Lieve goed inschatten welke alternatieven kunnen getest worden.

Opnieuw krijgt Inge een bepaalde houding, deze keer éénzijdig, aangeleerd. Na 2 herhalingen is er een duidelijke toename van de bewegelijkheid van de nek. De hoofdpijn wijzigt niet instant.

Besluit:

Na het eerste consult besluit Lieve dat de hoofdpijn/migraine waarmee Inge komt hoogstwaarschijnlijk vanuit haar nek ontstaat. Inge krijgt de thuisoefening (deze van de alternatieve techniek) goed aangeleerd zodat ze deze thuis zelfstandig enkele keren per dag kan uitvoeren. Er wordt een opvolgconsult vastgelegd na 1 week. Mocht Inge in tussentijd vragen hebben, dan mag ze altijd bellen/mailen/smsen.

Opvolgconsult:

Eén week na het initiele consult komt Inge terug.

Anamnese:

Inge heeft tot haar eigen verbazing nauwelijks hoofdpijn gehad de afgelopen week. Ze deed flink elke 2uur haar aangeleerde techniek en gebruikte de lumbale rugsteun en wijzigde enkele zaken aan haar thuisbureau. Ze nam geen pijnstillers.

Mobiliteitsonderzoek:

Er is een duidelijke toename van de mobiliteit van Inge haar nek. Draaien naar rechts gaat nu merkelijk veel beter dan een week geleden.

In het passieve segmentale onderzoek is er nog een klein links-rechtsverschil merkbaar tussen de 2e en 3e nekwervel.

Herevalueren van de belastingsstrategieën van de nek:

Inge voert de techniek uit zoals ze de afgelopen week thuis heeft geoefend. Hierna is er geen verdere verbetering van de mobiliteit merkbaar. Hierdoor weet Lieve dat deze oefening zijn maximuum resultaat heeft bereikt. Doordat de mobiliteit nog niet helemaal symmetrisch is, wordt de techniek lichtjes aangepast zodat Inge zelf meer kracht kan zetten.

Na deze geüpdate techniek is er een verdere toename van de mobiliteit. Deze aangepaste techniek zal de nieuwe thuisopdracht zijn voor Inge.

Tijdens dit 2e consult gebruikt Lieve ook even een therapeutische techniek. Hiermee verkrijgt Inge de volledige bewegingsvrijdheid in haar nek bij het draaien naar rechts.

Besluit:

Inge krijgt een kort schema mee voor de komende 3 weken. Na 3 weken neemt Lieve telefonisch contact op met Inge. Mochten er in tussentijd vragen zijn, kan Inge altijd contact opnemen.

Follow up proces

Telefonische follow up na 3 weken:

Alles gaat zeer goed. Inge heeft geen hoofdpijn meer gehad. Ondertussen is ze op het einde van het schema gekomen en doet ze slechts 1 maal per dag 1 techniek. Op die manier zorgt Inge ervoor dat haar nek soepel blijft én controleert ze zelf de flexibiliteit. Zo kan ze snel opmerken wanneer haar nek toch terug stijver wordt.

Follow up na 3 maanden:

Alles gaat nog steeds zeer goed. Inge gebruikt haar techniek.

Follow up na bijna 1 jaar:

Nog steeds zeer goed. Wanneer Inge voelt dat haar nek vast dreigt te geraken, gebruikt ze de aangeleerde techniek. Ze heeft zelden nog hoofdpijn.