Mentaal evenwicht...

Mentaal evenwicht...

We kunnen lichaam en geest niet loskoppelen van elkaar. Hoe zeer we bij TeRUG Controle ook gespecialiseerd zijn in het aanpakken van fysieke pijnklachten, we mogen de emotionele component van de gehele mens nooit uit het oog verliezen.

Is mindfulness wel zo zweverig als we soms denken? Waarom krijgt deze term steeds vaker aandacht?

Naast mijn opleidingen binnen het specifieke domein van kinesitherapie, volgde ik ook enkele opleidingen over mindfulness en ACT (Acceptatie en commitment therapie). Lichaam en geest kan je niet loskoppelen. Het is steeds mijn doel om mensen terug het evenwicht te leren vinden in hun leven met het lichaam dat ze hebben.

Vaak kan ik dit doen door het fysieke lichaam mechanisch en functioneel te gaan onderzoeken en daar aan de patiënt te leren wat hij/zij kan doen om de fysieke balans te herstellen én te behouden op lange termijn.

Soms zie ik echter dat het grootste onevenwicht zich niet zo zeer in de fysieke component afspeelt maar in de mentale. Hierbij gaat het vaak over de hoeveelheid energie iemand heeft. Emoties en gedachten slorpen heel veel van onze energie op...

Wanneer ik tot de conclusie komt dat we het evenwicht beter kunnen herstellen vanuit de mentale/emotionele component, is het handig om tools zoals mindfulness te gaan gebruiken. Patiënten hierin educeren en inzicht verschaffen, geeft mij een even grote voldoening dan wanneer ik iemand aan de hand van een actieve bewegingsoefening kan helpen.

Ik ben uiteraard geen psychologe en wanneer iemand meer doorgedreven hulp nodig heeft bij het herstellen van de mentale/emotionele balans, dan zal ik mijn patiënt steeds doorverzwijzen naar een psychotherapeut die hierin nog veel beter onderlegd is.

 

Heb je vragen over dit onderwerp, aarzel niet ze te stellen via info@terugcontrole.be
Heel veel groetjes, Lieve