Schouderpijn... Echt een schouderprobleem?

Schouderpijn... Echt een schouderprobleem?

Vijftig procent van alle alleenstaande schouderpijnen hebben hun oorzaak in de nek, ondanks dat de patiënt zelf overtuigd is dat hij een schouderprobleem heeft. Wanneer iemand last heeft van hoofdpijn en/of migraine; dan is er in de meeste gevallen een gemeenschappelijk nekprobleem die onderliggend beide klachten veroorzaakt.

Een tijdje geleden maakte ik een post op Facebook over schouderpijn. Heel veel van mijn patiënten die last hebben van hoofdpijn of migraine, hebben namelijk ook klachten ter hoogte van 1 van de of beide schouders. Dit is een belangrijke vraag die ik aan elke nieuwe patiënt stel! 'Heb je ook last van één van je schouders?'

Waarom...

 

Een onderzoek dat in 2020 werd gepubliceerd door een Britse collega (Richard Rosedale et al.) in Canada toonde aan dat zo'n 50% van de patiënten met enkel schouderpijn (dus zonder dat er nekpijn aanwezig was) klachtenvrij werden door de nek te behandelen. De bron van hun pijn was dus niet de schouder zelf maar wel de nek, ondanks dat de patiënt zelf wel dacht een schouderprobleem te hebben.

Bij patiënten waar zowel schouder- als nekpijn is, ligt dit percentage nog veel hoger.

Aangezien veel van mijn patiënten die op consult komen omwille van hoofdpijn en/of migraine een onderliggend nekprobleem hebben, stel ik dus steeds de vraag of er ook schouderklachten zijn.

Vaak denkt de patiënt dat dit nog een ander probleem is, terwijl eigenlijk in realiteit zowel de hoofdpijn/migraine als de schouderpijn veroorzaakt worden door 1 gezamenlijk nekprobleem.

Door deze informatie mee te nemen in het onderzoek en de behandeling, is het voor de patiënt soms veel makkelijker om te zien of een bepaalde oefening een positieve invloed heeft of niet. Het is namelijk zelden dat er toch 2 verschillende problemen zijn voor de hoofdpijn en de schouderpijn.

Heb jij ook last van je schouder(s)? Hou dan eens goed in de gaten hoe die zich verhoudt ten opzichte van je hoofdpijn/migraine.

Hiernaast zie je de video waarin ik uitleg hoe je zelf kan onderzoeken of jouw schouderpijn mogelijks uit je nek komt.

Om het onderzoek mee te doen, is het handig dat je het evaluatieformulier download en gebruikt tijdens de video. Je kan hieronder klikken om het document te zien.

Download hier het evalutieformulier voor je schouder om mee te volgen met de video.

Heb je na het bekijken van deze video vragen, stel ze me! Ik help je heel graag verder. Stuur je vraag via info@terugcontrole.be.

Groetjes, Lieve