Enerzijds heb je een voorkeur van sporten die je graag doet of die minder je voorkeur hebben (groepssporten of een individuele sport) en anderzijds hebben de meeste sporten specifieke bewegingen die jouw rug/nek/lijf net wel of net niet goed verteerd. Ook houdt de ene mens ervan om zich eens goed in het zweet te lopen, terwijl de andere veel meer deugd heeft van een rustige yoga-sessie...
Als we er vanuit gaan dat elke inspanning een uitdaging is voor je lichaam en dus een belasting geeft, dan is de basis om pijnvrij te kunnen sporten (en ook de dag nadien geen pijn te ervaren) in eerste instantie een lichaam dat in balans is. Dat wil zeggen: soepel zijn in alle mogelijke richtingen en overal gelijkmatig even sterk zijn. Wanneer je ergens in je lichaam uit evenwicht bent (omdat je onderrug bijvoorbeeld onvoldoende kan strekken, of omdat je nek niet voldoende kan buigen, ....) dan zal je veel sneller last ondervinden tijdens of na het sporten.
In zo'n geval is het absoluut aangeraden om op zoek te gaan naar jouw disbalans en te leren welke oefeningen jou kunnen helpen en welke zaken je net beter even gaat vermijden. Op die manier kunnen we ook zoeken naar een sport die goed voor jou past op dit moment. Als je hulp zoekt om van je pijn tijdens of na het sporten af te komen, dan kan je zeker terecht in de praktijk. Maak hier je afspraak!
We kunnen 3 grote doelen onderscheiden bij sporten: verbeteren van de algemene conditie (hart en longen, verlagen vetpercentage), spierversterkende werking (toename van de spiermassa, vergroten van de kracht en krachtuithouding) en een ontspannende werking.
De vraag van Tine gaat vooral over 'Hoe krijg ik mijn conditie terug beter en hoe krijg ik de stevigheid weer na mijn 3e zwangerschap?'
Basketbal, wat Tine vroeger speelde, is een zeer intensieve sport voor hart en longen en is dus zeer goed om de uithouding te verbeteren. Maar basketbal is ook een sport waarbij veel wordt gelopen en gesprongen én er ook veel fysiek contact is met medespelers. Dit zorgt vaak voor zeer grote krachten op de onderrug en nek waardoor deze zeer snel verstoord geraken.
Hardlopen of joggen zijn alternatieven waarbij de onverwachte fysieke contacten worden vermeden, dit kan voor sommigen al beter zijn maar vaak gaan de repetitieve schokken van het lopen toch nog voor last zorgen. Alternatieven hier kunnen zijn: roeien, fietsen, spinning, crosswalker en wandelen (stevig tempo aanhouden en eventueel met Nordic Walking stokken omdat je zo ook je bovenlichaam veel meer gaat activeren). De zogenaamde HIIT training is zeer efficiënt: Hight Intens Interval Training. Hierbij ga je gedurende een kortere periode voluit om daarna terug aan een rustiger tempo verder te sporten. Zo'n interval kan je een aantal keer hervatten. Dit zorgt voor een stevige prikkel voor zowel je hart-long-circuit alsook voor je spieren. Twee vliegen in 1 klap dus! Zwemmen is ook een sport met lage impacten op je lichaam maar... you hate it or you love it :-)
Als het meer gaat over de stevigheid in je lichaam terug te vinden, dan is krachttraining hier ideaal in. Vrouwen hebben soms schrik dat ze té gespierd zouden worden, maar dit klopt niet. Krachttraining is voor vrouwen net heel interessant: het zorgt bijvoorbeeld ook voor een veel betere botopbouw en gaat zo osteoporose tegen. Wel moet je bij krachttraining rekening houden met een goeie techniek. Laat je dus zeker begeleiden door iemand met kennis ter zake. Het is vaak nefast van te snel met te grote gewichten te gaan trainen. In eerste instantie is een juiste techniek aanleren zeer belangrijk om blessurevrij te blijven. Ook is het opdrijven van de gewichten iets wat zeer geleidelijk aan moet gebeuren. Je spierweefsel kan namelijk zeer snel sterker worden maar bij peesweefsel gaat dit trager. Veel krachtsporters krijgen dus last van peesletsels omdat ze snel grotere gewichten gebruiken maar hun pezen dit eigenlijk nog niet aankunnen. Opletten geblazen dus!
Het is belangrijk om in de eerste plaats een sport te kiezen die je graag doet, anders is volhouden sowieso onmogelijk. Daarnaast is het in veel sporten zo dat kleine aanpassingen van houding of techniek een wereld van verschil kunnen maken in het al dan niet pijnvrij kunnen sporten. Weet dat in de meeste gevallen het niet de sport zelf is die zorgt voor problemen maar wat je vooraf of nadien doet. Het is bijvoorbeeld voor je rug in de meeste gevallen veel belastender om 8uren per dag op een stoel te zitten, dan dat half uurtje joggen per week... Alleen kan het zijn dat je pas pijn ervaart tijdens of na het lopen omdat je hier de strekking van je rug nodig hebt en je die eigenlijk bent verloren tijdens het vele zitten...
Groetjes,
Lieve
Delen:
Facebook